top of page

Vinnie Dawson

Hráč: LuJimTo#1297


Jméno: Vinnie (lidským jménem Vincent) Příjmení: Dawson (lidským příjmením Ellison)

Rasa: Rekombinant Věk: Dospělý Povolání/zaměření: Vědec - botanik Loajalita: Loajální k RDA














Vzhled: Má černé polodlouhé vlasy, které nosí většinou rozpuštěné. Na zátylku má jako ostatní avatarové dlouhý cop. Jeho tenké rty jsou nevýrazné a téměř dodávají pocit, že bude jeho polibek suchý a studený. Nemá nijak výraznou muskulaturu, ale to je zdá se způsobeno především tím, že šidí svoje pravidelná cvičení. Má pět prstů. Na pravém rameni lze u něj nalézt mezi Na’vijskou kresbou pihu ve tvaru dámského pozadí z profilu. Má hustější obočí než jiní avatarové. Obyčejně preferuje více lidskou módu, pokud se zrovna nepřehrabuje ve skleníku. Lze ho tak tu a tam potkat s kravatou a v saku, čímž některým připomíná v porovnání s ostatními avatary v armádním nebo domorodém oblečení spíše vyparáděného orangutana.


Dovednosti a slabosti: Vinnie podstoupil základní výcvik pandorských vědců. Umí tak alespoň částečně jazyk Na'vi a zná bazální principy Pandory – zná faunu a floru zdokumentovanou podle Grace Augustinové. Své působení však byl nucen orientovat pouze kolem skleníku v komplexu Citadely, takže nemá přístup k ostatním nejnovějším poznatkům. Po svém odmítnutí Vincenta Ellisona se snaží tyto mezery ve svém vzdělání zaplnit, ale do okruhu elitních vědců Citadely nemá přístup. Z výcviku umí přežít v pandorské džungli, avšak zdaleka ne na takové úrovni jako domorodci. Krom toho je nucen své schopnosti přežití zakládat jen na teorii a simulacích. Vyzná se v řečnictví, ale stále zůstává otázkou, jestli se dají Na'vi ovlivnit pár slovy tak snadno jako lidé. Protože je klonem vědomí doktora Vincenta Ellisona v avatarovi, nemá žádné lidské tělo, do kterého by se musel vracet. Ze zbraní si spíše oblíbil nože než pistole nebo samopaly, ale to především kvůli tomu, že na Pandoře nejsou klasické meče, se kterými by mohl využít svá dlouhá léta zkušeností ve studentském šermu.


Jako všichni Na'vi není schopný dlouhodobě dýchat uvnitř lidské laboratoře bez pomocné masky. Příliš si nerozumí se zvířaty; jako Vincent Ellison nikdy nevlastnil domácího mazlíčka. Naučit se vycházet s tvory, které Na’vi využívají, tak pro něj bude jednou na dlouhé lokte (pokud se mu taková možnost vůbec naskytne). Domorodci ho nepochybně svými schopnostmi předčí. Jeho praktická neznalost Pandory je proto jeho největší slabostí. Někdy je tolik ztracen ve své honbě za cílem, že se uvádí do hloupého nebezpečí. Má tendence vkládat naděje do nevhodných lidí. Snadno se do své přetvářky ponoří natolik, že se na čas stane jeho součástí. To ho nejen odvrací od vytouženého splnění plánů, ale i od sebe samého, načež může snadno podlehnout splínu. Nejhorší jsou pro něj chvíle, kdy si uvědomí, že bez Vincenta Ellisona je vlastně nikdo; nepopsaná stránka, kterou chce mermomocí zbásnit tím nejepičtějším příběhem.


Povaha:

Vinnie je po své lidské předloze. Je cílevědomý, charismatický, tvrdohlavý, uštěpačný, drzý a neuctivý. Cokoliv, co mu není k užitku, pro něj nemá vůbec žádný smysl. Stejně tak u osob. Urazit ho lze leda v případě, kdy je někdo uštěpačnější než on. I přes své přehnané sebevědomí spíše volí pasivní agresi než bezhlavé výzvy k souboji. Ze soubojů radši uteče, tedy pokud to není souboj v šermu. Protože však ještě na Pandoře neviděl meč, připadá v úvahu snad jen šermování klacky. Přestože si to nerad přiznává, osamění mu nesvědčí a na hledání druhé polovičky je příliš zahleděný sám do sebe. Snad kdyby mu ji anebo jeho přinesli na stříbrném podnose… Někdy příliš nezvládá vztek a v takový moment se mění až v dětinskou kreaturu. Když má tu možnost, všechno si vydupe. Tváří se, že běžnými uživateli avatarů pohrdá, ale někde v hloubi duše si přeje, aby se mohl stejně snadno jako oni vrátit do svého původního těla a komfortu otcova sídla, a to i přes to, že ví, že není ten stejný člověk (Vincent Ellison). Se svou předlohou se odmítá dále stýkat, ale vždy si nechává zadní vrátka, kdyby bylo potřeba. Svou vědeckou náturu nezapře. Je zvídavý ke svému okolí a ze všeho nejvíce ho lákají záhady. I když se snaží ubrat vlastním směrem, lhal by, kdyby řekl, že ho práce doktorky Augustinové nefascinuje. Ale podobně ho fascinuje i plukovník Quaritch. A to i přes to, že vojáky rekombinantů považuje za nahraditelné a necharakterní gumy. Možná mu Quaritch jen připomíná neodbytnost Jonathana Ellisona, otce Vincenta, ke kterému Vinnie cítí infantilní vazbu, i když ho ve skutečnosti nikdy nepotkal.


Příběh: Vincent se narodil na Zemi v roce 2118. Jeho otcem je Jonathan Ellison, bohatý vlastník jedné z velkých technologických společností, které spolu s mnoha jinými spolupracovaly na první vědecké výpravě na Pandoru. Kdyby se však někdo Vincenta zeptal, čím firma jeho otce výpravě přispěla, rozhodně by se odpovědi vyhnul. Vincent, i když to ve svém bouřlivém náctiletém mládí popíral, je jablkem, které nehnije daleko od stromu. Vystudoval na přírodovědecké fakultě a když se po úspěšné první výpravě lidí na Pandoru všechny prestižní vzdělané oči obrátily k tomuto měsíci, nezůstal ani o krok pozadu. Vincent zatoužil stanout na úrodné půdě Pandory, ale nikdy nebyl do programu přijat – otec svého jediného milovaného syna odmítl poslat "někam do pralesa". Přesto Vincent za jeho zády utratil mnoho peněz ze svého svěřenského fondu, aby se mohl připojit k výcviku vědců, kteří se na Pandoru chystali. Měl totiž docela jiný plán. Po dokončení výcviku si vytvořil nelegální zálohu svého vědomí a poslal ji tajně na Pandoru v lodi, ve které přistál i Jake Sully. Tam Vincentovo vědomí vložili do jeho avatara a i když se tak skutečný Vincent na Pandoru nikdy nedostal, alespoň si mohl užívat zpráv z pohodlí svého sídla na Zemi, které mu jeho avatarský klon (pod falešným jménem Vinnie Dawson) pravidelně zasílal.


Jednoho dne se Vinnie odmlčel. A pro Vincenta to nebylo žádné překvapení. Byl každým coulem po něm, takže bylo jen otázkou času, kdy Vinnieho přestane bavit poslání prostředníka mezi skutečným Vincentem a Pandorou. Vlastně ho k tomu dovedl čin Jaka Sullyho – proč by měl lpět na tom, co po něm chtěla jeho bohatým životem znuděná, rozmazlená lidská předloha? Vinnie pojal myšlenku, že se o život v emzáckém těle nikoho neprosil, a odmítl s Vincentem nadále spolupracovat. Neměl co ztratit – jeho koexistence s Vincentem neprošla žádným schválením, byla snad dokonce protizákonná, takže kdokoliv, kdo věděl o tom, že Vinnie je jen kopie Vincenta Ellisona, nikoliv náhradník pro zemřelou osobu, byl již předem dostatečně podmáznut k mlčení. Nebyla šance, že by se Vincent domohl "spravedlnosti", neboť hrozilo prozrazení jeho prohřešku a to by mohlo vrhnout stín na celé otcovo impérium.


Vinnie se i nadále věnoval postu, který mu Vincent zařídil. Pracoval na jakési zapadlé pozici ve vědci kontrolovaném a studovaném skleníku pandorských rostlin na základně Citadela a nic nenasvědčovalo tomu, že by se jeho život obrátil vzhůru nohama. V srdci si ale hýčkal jakýsi obrys plánu, jak si na Pandoře zařídit nový život. Nechystal se však skončit jako Jake Sully; sentimentem poblázněný kašpar, který si hraje na opičáka, aby si mohl užívat s fešnou domorodou holkou. Vinnie začal napřahovat své dlouhé modré prsty po mnohem méně ekomaniakální budoucnosti. Hodlal celou Pandoru přetvořit v jeden velký oboustranně výhodný byznys. Představoval si, že by jednou mohli domorodci obchodovat s nebešťany, a tak by se zastavila hrozba války, která byla na spadnutí, a ještě by z toho Na'vi vytěžili. A kdo jiný by byl v samém středu a všechny obchody vedl než sám Vinnie.


Ale nakolik byl vlastně takový plán proveditelný? Vždyť Vinnie zatím znal jen základnu nebešťanů a skleník. Teprve se chystal skutečně vydat napospas Pandoře. A možná to všechno skončí úplně jinak, než si představuje. Možná ho tam venku schramstne hned první nantang.


Zajímavosti:

-

bottom of page